ΙΣΤΟΡΙΑ: παλαιά Θεοδωρούπολη

*Βίος Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου 
ενημερωθείτε εδώ... https://www.saint.gr/3153/saint.aspx

*ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ Νέας Ιωνίας Αττικής

              Η Σαφράμπολη είναι συνοικία στο δήμο Νέας Ιωνίας. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη της Μικράς Ασίας απ' όπου ήρθαν κάτοικοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου και εκεί υπήρχε παλιά το αντλιοστάσιο από το οποίο υδρεύονταν όλα τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Οι Πρόσφυγες στην Συνοικία της Σαφράμπολης προέρχονται από την ομώνυμη μεγάλη πόλη της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας μια πολύ πλούσια πόλη με μεγάλη ιστορία, με οικονομικά κέρδη από το εμπόριο του κρόκου και του μπαχαρικού σοφράν από το οποίο πήρε το όνομα. To 1923 διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας, όσοι ήρθαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη συνοικία στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, μια αρκετά φτωχή και λαϊκή συνοικία άσχετα αν οι κάτοικοι προέρχονταν από πλούσια πατρίδα, δημιούργησαν σταδιακά πολλές βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και ποδοσφαιρική ομάδα. Οι πρόσφυγες ανήγειραν το 1945 στο κέντρο της συνοικίας τους τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου στα πρότυπα του ναού του Αγίου Στεφάνου της ιδιαίτερης πατρίδας τους, όπου και μετέφεραν τα ιερά κειμήλια του μικρασιατικού ναού και λείψανα του αγίου. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου Σαφράμπολης είναι σήμερα έδρα της Ενορίας της Σαφράμπολης, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος & Ηρακλείου. 

*ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ Εύξεινου Πόντου 

             Η ορεινή Σαφράμπολη (Safranbolu) στην περιοχή του Πόντου είναι μια όμορφη και γραφική πόλη. Οι κάτοικοι της ζούσαν πλουσιοπάροχα από τα κέρδη από την καλιέργια του "κρόκου" του γνωστού μπαχαρικού σαφράν από το οποίο πήρε και το όνομα της η Σαφράμπολη.   
          Η Σαφράμπολη βρισκόταν στον κυριότερο εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση,από τον 13ο αιώνα όλα τα καραβάνια που ερχόντουσαν από τα βάθη της Ασίας σταματούσαν εκεί. Ήταν επίσης πασίγνωστο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας τα κοσμήματα της Σαφράμπολης ήταν διάσημα σε όλα τα Βαλκάνια και την δυτική Ασία. Οι τεχνίτες της δούλευαν πολύ το κοράλλι, κάτι σπάνιο για ορεινή πόλη. Οι έμποροι, όμως, και ναυτικοί κάτοικοί της έφερναν τα κοράλλια τα οποία οι τεχνίτες της πόλης τα μετέτρεπαν σε έργα τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνοτροπία των κοσμημάτων της Σαφράμπολης διασώζει την βυζαντινή παράδοση της οποίας τα στοιχεία διασώθηκαν αυτούσια στην τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων.
          Από το 1994 είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 1998 χαρακτηρίστηκε και επίσημα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

* ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ: Η παλαιά ΘΕΟΔΩΡΟΥΠΟΛΗ
ενημερωθείτε εδώ...https://dreampontos.com/2015/03/theodoroupoli-saframpoli/

***Διαβάστε την μελέτη του Ιωάννη Γ. Αρτόπουλου σχετική με την Σαφράμπολη και το πρόβλημα της ονομασίας της κατά την Βυζαντινή περίοδο (κατεβάστε το αρχείο pdf από εδώ...
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/viewFile/2543/2308.pdf)

Άγιος Στέφανος Σαφραμπόλεως Νέας Ιωνίας Αττικής

Άγιος Στέφανος, Ναός στο Κιράνκιοϊ / ΟύλουΤζαμι Σαφράμπολη
        Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί το 1956, δηλαδή αρκετές δεκαετίες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (1923-24), βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του Κιράνκιοϊ / Kıran köy, του σαφραμπολίτικου προαστίου στο οποίο ζούσαν οι περισσότεροι Ρωμιοί της ορεινής πολιτείας. Για να φτάσει κανείς ως το κτιριακό συγκρότημα, δηλαδή τον αλλοτινό θρησκευτικό-κοινωνικό και εκπαιδευτικό πυρήνα της Ρωμιοσύνης, ζητάει να του δείξουν πώς θα πάει στο σημερινό Ούλου Τζαμί.  

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε